Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για την επιστροφή των επιδοτήσεων ενέργειας


Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και 18 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση για τις αναγκαστικές επιστροφές επιδοτήσεων ενέργειες από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες

Εντελώς ξαφνικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρο- επαγγελματίες κλήθηκαν να επιστρέψουν επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που είχαν λάβει για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, στη βάση μιας ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2024 μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με προφανή στόχο να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος στις ευρωεκλογές, αφού η Κυβέρνηση γνώριζε από το Δεκέμβριο 2023 ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ είχε απορρίψει τις εν λόγω επιδοτήσεις.

Επιπλέον, έρχεται και δεύτερο αναδρομικό χαράτσι που αφορά σε ποσό πάνω από 100 εκ. € που θα κληθούν να πληρώσουν 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και βιοτεχνίες εξαιτίας του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν τα έτη 2019-2021 (πλήρωναν ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/mwh ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/mwh). Και για τις δυο ως άνω αναφερόμενες περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν είχε πάρει την αναγκαία έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας και 18 ακόμη βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τον ρωτούν:

1. Πότε έμαθε η Κυβέρνηση ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν ενέκρινε τις εν λόγω επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ σε αυτή την απόφαση.

2. Γιατί η εν λόγω ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037) δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου μόλις μια ημέρα μετά τις ευρωεκλογές.

3. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που πρέπει επιστραφεί στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να γίνει η επιστροφή των χρημάτων και πόσες επιχειρήσεις και μικρο- επαγγελματίες αφορά.

4. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το δεύτερο αναδρομικό χαράτσι που αφορά σε ποσό πάνω από 100 εκ. € εξαιτίας του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν τα έτη 2019-2021 150.000 επιχειρήσεις, αγρότες και βιοτεχνίες, χωρίς και πάλι η κυβέρνηση να έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβληθεί για επιστροφή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μικροεπαγγελματίες και αγρότες;

5. Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει άλλους τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που έχουν προκύψουν, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν με επί πλέον υποχρεώσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μικρο- επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι καμία ευθύνη δεν φέρουν για την αρνητική έκβαση των παραπάνω ζητημάτων που αφορούν ουσιαστικά σε αστοχίες της κυβέρνησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News