Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

H ώρα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος: Πώς μπρούν οι δόσεις από 8 να γίνουν 12


Το τοπίο όσον αφορά στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για τους περίπου 500.000 οι οποίοι έχουν ακόμη εκκρεμότητες, έχει ξεκαθαρίσει. Η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης παρατάθηκε μέχρι τις 2 Αυγούστου ενώ την ίδια ημέρα πρέπει να γίνει και η πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου. Αν όμως κάποιος θέλει να αξιοποιήσει την έκπτωση του 3% που προσφέρεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα πρέπει η υποβολή της δήλωσης και η πληρωμή του φόρου να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Έτσι, τελειώνουν τα… γραφειοκρατικά και ξεκινάει ο γολγοθάς της πληρωμής του φόρου με διπλές δόσεις από τώρα και μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο.

Το 2024 αναδεικνύεται σε χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στο ποσό βεβαίωσης φόρου. Οι χρεωστικές δηλώσεις -αυτές δηλαδή που υποχρεώνουν τον φορολογούμενο να πληρώσει επιπλέον φόρο- θα ξεπεράσουν και φέτος τα 2,3 εκατομμύρια ενώ για πρώτη φορά, θα βεβαιωθεί ποσό μεγαλύτερο των 4 δις. ευρώ. Ήδη από χθες, οι βεβαιωθέντες φόροι είναι περισσότεροι συγκριτικά με το 2023 (και πολύ περισσότεροι συγκριτικά με το 2022 ή τα προηγούμενα χρόνια) παρά το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμούν μισό εκατομμύριο δηλώσεις, στην πλειοψηφία τους χρεωστικές. Όσον αφορά στον μέσο βεβαιωθέντα φόρο, έχει εκτοξευτεί ήδη στα 1815 ευρώ από 1585 ευρώ πέρυσι και 1.377 ευρώ πρόπερσι. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να "σπάσει" και το φράγμα των 2.000 ευρώ.

Πρακτικά, από τις 31 Ιουλίου -και τις 2 Αυγούστου- μπαίνουμε σε έναν κύκλο διπλών πληρωμών ο οποίος θα κρατήσει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025 για αυτά τα περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά. Από τη μία θα πρέπει να καταβάλλεται η δόση του φόρου εισοδήματος και από την άλλη η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αν τα ποσά που έχουν καταλογιστεί είναι μεγάλα και κρίνεται ότι και οι οκτώ δόσεις που προβλέπει ο νόμος για τον φόρο εισοδήματος (ή τις 11 δόσεις που έχουν δοθεί φέτος για τον ΕΝΦΙΑ) δεν είναι επαρκείς, υπάρχουν δύο λύσεις:

1. Η πρώτη λύση είναι οι 12 άτοκες δόσεις που δίδονται γι’ αυτούς που έχουν πιστωτική κάρτα. Αν υπάρχει το σχετικό υπόλοιπο, ας σπεύσει κάποιος να κάνει την πληρωμή μέχρι τις 31 Ιουλίου διότι και την έκπτωση του 3% θα εξασφαλίσει (αφού το ποσό θα εμφανιστεί ότι πληρώνεται εφάπαξ στα αρχεία της ΑΑΔΕ) και οι δόσεις θα είναι 12 και άτοκες. Προσοχή απλώς να πληρώνεται η κάθε δόση εμπρόθεσμα. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος και όχι στις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ καθώς στον ΕΝΦΙΑ ούτε κίνητρο πρόωρης αποπληρωμής υπάρχει ενώ ούτως ή άλλως οι δόσεις είναι 11 (οπότε μικρό το όφελος με την μια επιπλέον δόση).

2. Η δεύτερη λύση είναι η πάγια ρύθμιση της εφορίας η οποία μπορεί να "σπάσει" το ποσό ακόμη και σε 24 δόσεις. Προσοχή όμως. Οι δόσεις είναι έντοκες ενώ αν ξεπεράσετε τις 12 δόσεις θα έρθετε αντιμετώποι με διπλές επιβαρύνσεις του χρόνου. Να τις κάνετε τις δόσεις 24 μόνο αν για κάποιο λόγο περιμένετε ότι το 2025, το εκκαθαριστικό θα φέρει μικρότερη επιβάρυνση (π.χ μείωση εισοδήματος κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News