Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Θ. Τζάκρη: «Ενιαίος λόγος και ενότητα για νίκη στις εκλογές του 2027»


Η ελληνική κοινωνία βιώνει πιο έντονα από κάθε άλλη χρονιά τις οριζόντιες επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σχεδόν οι μισοί Ελληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές πέραν των πατρικών τους σπιτιών στην επαρχία, δείκτης πολύ ανησυχητικός για τον χειμώνα που έρχεται.

Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα και, μετά το συνέδριο, με ενιαίο λόγο και ενότητα, θα προχωρήσει σε μια νικηφόρα πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές εκφράζει η Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλεύτρια Πέλλας και γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογεί με θετικό πρόσημο τον έναν χρόνο του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, χαρακτηρίζει καταδικασμένες να αποτύχουν τις αποφάσεις κορυφής για ενιαίο φορέα στον προοδευτικό χώρο, ενώ εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία και τις υποκλοπές.

● Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου, του κατ’ εξοχήν μήνα του καλοκαιριού και των διακοπών. Με βάση πρόσφατη έρευνα, 1 στους 2 Ελληνες πολίτες φέτος δεν θα μπορέσει να πάει πουθενά λόγω ακρίβειας. Την ίδια ώρα, όμως, καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς είναι γεμάτα, ενώ και τα πλοία αναχωρούν με υψηλές πληρότητες, παρά τις τσιμπημένες τιμές. Πώς το εξηγείτε; Τι προτείνετε;

Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει πιο έντονα από κάθε άλλη χρονιά τις οριζόντιες επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ολες αυτές τις πολιτικές τις πολεμάμε σκληρά στο Κοινοβούλιο ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για την έκβαση των οποίων προειδοποιούμε και τα τρία τελευταία χρόνια.

Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν, η έλλειψη ρευστότητας είναι προφανής σε ιδιώτες και επαγγελματίες και οι κύκλοι εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης αλλά και του ξενοδοχειακού κλάδου, αν εξαιρέσουμε 6-7 συγκεκριμένα νησιά, το κόστος διακοπών στα οποία είναι προσπελάσιμο μόνο από τις οικονομικές ελίτ ή, για παράδειγμα, η Κρήτη από έναν μεγάλο όγκο ξένων τουριστών, βαίνουν φθίνοντες. Δεν είναι μυστικό ότι, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί διαχρονικά, ο καλύτερος τουρίστας είναι ο Ελληνας τουρίστας, ο οποίος διατηρούσε μέχρι το 2019 την πρωτιά στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη επί του συνόλου της τουριστικής βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι, σχεδόν, οι μισοί Ελληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές πέραν των πατρικών τους σπιτιών στην επαρχία, είναι δείκτης πάρα πολύ ανησυχητικός για τον χειμώνα που έρχεται. Δείκτης περίπλοκος διότι έχει μεγάλη κοινωνιολογική βαρύτητα λόγω της επιδεινούμενης ψυχικής κόπωσης των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων. Η πρότασή μας έχει κατατεθεί με πρόταση νόμου στη Βουλή και αφορά την ολιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας. Συνειδητά ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να τη φέρει σε συζήτηση.

● Σε ένα παρεμφερές θέμα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι οι ακριβές χρεώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Η κυβέρνηση προέβη σε έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχτεί «ουρανοκατέβατα κέρδη» που καταλήγουν στις τσέπες επιχειρήσεων και ανεβάζουν τεχνητά τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Τι άλλο έπρεπε να γίνει για να συμφωνήσετε ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Το κόστος του ρεύματος είναι ένα βασικό εργαλείο του μηχανισμού της κερδοσκοπίας, τον οποίο «ευλογεί» η κυβέρνηση συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια για να εισπράττει υπέρογκο ΦΠΑ. Εχουμε απαντήσει και σε αυτό με την πρόταση νόμου μας και μάλιστα με τρόπο κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις δικές του δεσμεύσεις, το 2022 έπρεπε να έχει εισπράξει περίπου 2,5 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των παρόχων ενέργειας και κατέληξε να εισπράξει λιγότερα από 350 εκατομμύρια, αν τα εισπράξει και αυτά. Είναι προφανές το αδιέξοδο. Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και το πάρτι της κερδοσκοπίας συνεχίζεται. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένουμε στη δική μας πρόταση.

● Με την πρόσφατη απόφασή του να βάλει στο αρχείο την υπόθεση των υποκλοπών, ο Αρειος Πάγος έβαλε τον επίλογο σε ένα θέμα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός σκανδάλου. Η Δικαιοσύνη λοιπόν αποφάνθηκε διαφορετικά. Δεν θα έπρεπε να αποδεχτείτε και να σεβαστείτε την απόφαση; Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε;

Ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του λειτούργησε, κατά τη γνώμη μου, ως διεκπεραιωτής ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Στην περίπτωση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη απεδείχθη τόσο τυφλή που δεν είδε αυτό που έχουν δει το Ευρωκοινοβούλιο, οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Δυστυχώς η σκληρή αλήθεια είναι ότι η ταυτόχρονη κατάχρηση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας από την κυβέρνηση και η απόφαση του Αρείου Πάγου ουσιαστικά τερματίζουν κάθε θεσμικό τρόπο αντίδρασης στη συγκάλυψη. Ο μόνος δρόμος για να αποδοθεί δικαιοσύνη επί των πραγματικών γεγονότων είναι να αλλάξει η κυβέρνηση.

● Οι υποκλοπές αλλά και μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα, όπως η ακρίβεια, δεν αποτελούν –κατά τη γνώμη σας– το πρόσφορο έδαφος για κοινές πρωτοβουλίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως με το ΠΑΣΟΚ; Και ποια είναι η θέση σας γύρω από τα σενάρια για την ενιαία έκφραση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου;

Ολα αυτά και πολλά άλλα είναι που οδήγησαν τον πρόεδρό μας Στέφανο Κασσελάκη να προτείνει ένα μοντέλο οικοδόμησης της προοδευτικής πλειοψηφίας, ταυτόχρονα στο Κοινοβούλιο και σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη διαμόρφωση κοινών πρακτικών και συναντίληψης με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αποφάσεις κορυφής είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και μάλλον εξυπηρετούν την προοπτική επιβίωσης του σημερινού καθεστώτος.

● Σε έναν μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης συμπληρώνει έναν χρόνο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σε δύο μήνες είναι προγραμματισμένο το συνέδριο του κόμματός σας. Ως ηγετικό στέλεχος, είστε ικανοποιημένη από όσα επιτεύχθηκαν αυτό το διάστημα από τον πρόεδρό σας; Ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι και, τέλος, είστε απολύτως σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλθει από τη συνεδριακή διαδικασία ενωμένος;

Σε έναν μήνα από σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης συμπληρώνει το πρώτο από τα πολλά έτη για τα οποία τον εξέλεξε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως πρόεδρο. Με δεδομένο ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα απώλεσε μετεκλογικά το ¼ της δύναμής της και με δεδομένο ότι έχουμε εξέλθει επιτυχώς δύο διασπάσεων, θεωρώ ότι τα έχουμε πάει αρκετά καλά.

Παραμένουμε μετά τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση απώλεσε το 13% της δύναμής της και, μετά το συνέδριό μας, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κατακτήσει τον ενιαίο λόγο και την αναγκαία ενότητα προκειμένου να προχωρήσουμε νικηφόρα προς τις εκλογές του 2027.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News