Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας από τσίμπημα αράχνης. Η είδηση έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση, ενώ ο θάνατος του άτυχου 48χρονου στον Πύργο έχει βυθίσει στο πένθος τους αγαπημένους του ανθρώπους και την οικογένειά του.
Υπενθυμίζεται πως ο 48χρονος που βρισκόταν για διακοπές σε χωριό του Πύργου αισθάνθηκε πόνο στον μηρό και αρχικά απευθύνθηκε σε ορθοπεδικό. Ο γιατρός άμεσα τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο. Ο 48χρονος έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και γρήγορα διασωληνώθηκε, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν πως η κατάστασή του χειροτέρευε και οφειλόταν σε τσίμπημα αράχνης. Εν τέλει έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και ξεψύχησε το απόγευμα της Πέμπτης (9.8.2024).
Ο λοιμωξιολόγος, μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για την αράχνη και πως το τσίμπημά της μπορεί – σπάνια – να οδηγήσει σε θάνατο.
Όπως εξήγησε το τσίμπημα αράχνης θεωρείται ιατρικά ένα σπάνιο περιστατικό στην ιατρική.
Συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλές χιλιάδες ήδη αραχνών αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο για διάφορους λόγους.
Οι βασικές κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο είναι δύο τόνισε: «Η μαύρη χήρα, και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη, και η καφέ αράχνη ερημίτισσα που βρίσκεται και στη χώρα μας».
Η ένοχη για το τσίμπημα του 48χρονου είναι σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου η καφέ αράχνη ερημίτισσα.
Σημείωσε πως οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ – που έχει μια καλή καταγραφή τέτοιων περιστατικών – είναι μόλις 3 με 5 το χρόνο.
Τα συμπτώματα από τσίμπημα
Υπάρχουν περιπτώσεις, εξήγησε, που ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα γιατί ο πόνος ήταν οξύς και σπεύδει στους γιατρούς. «Ωστόσο μπορεί να μην δώσει σημασία ο άνθρωπος και να περάσουν ώρες χωρίς να δοθούν οδηγίες» από τους γιατρούς και έτσι το «δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα».
Αν το δηλητήριο της αράχνης φτάσει στο αίμα τότε «μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και να αυξηθεί απότομα η πίεση, εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου.
«Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και ακόμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως είναι σπάνιο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί δε.
Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος.
Σημείωσε πως αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης δεν υπάρχει και εξήγησε πως κάποιες χώρες, της Νότιας Αμερικής, έχουν κάποια μεμονωμένα κατασκευάσματα.
Τέλος, έδωσε μια συμβουλή λέγοντας πως «δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας ή τα πόδια εκεί που δεν βλέπουμε πρώτα σηκώνουμε το ξύλο ή την πέτρα, βλέπουμε τι υπάρχει και μετά βάζουμε τα χέρια μας».
Η καφέ αράχνη ερημίτισσα
Η καφέ αράχνη ερημίτης έχει μια χαρακτηριστική σκούρα κηλίδα πάνω στο κεφάλι της, η οποία όμως δεν ξεχωρίζει πάντα.
Έτσι, δεν είναι εύκολο να την ξεχωρίσει κάποιος από τις κοινές καφέ αράχνες.
Αν υπάρχει υποψία ότι ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από καφέ αράχνη πρέπει άμεσα να πάει στο νοσοκομείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News