Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Έντονη η ανησυχία για τον ιό στα ροδάκινα: Ποιες λύσεις επεξεργάζεται το ΥπΑΑΤ - Αίτημα στην Ε.Ε. για αποζημιώσεις


Πλήγμα για παραγωγούς και μεταποιητές δημιουργεί η επέκταση του προβλήματος σε καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, σε σχέση με τον άγνωστο ιό στα ροδάκινα και νεκταρίνια. Η διάδοση του νέου ιού, ο οποίος προσβάλλει τις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ανησυχία παραγωγών και μεταποιητών οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος αυτός ιός, προκαλεί μικροκαρπία και παραμόρφωση – ζάρωμα των καρπών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ακατάλληλοι τόσο για κομπόστα όσο και για χυμό. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), ο ιός έχει προσβάλει μέχρι σήμερα περισσότερα από 6.500 στρέμματα, εκ των οποίων το 80% στον νομό Πέλλας και το υπόλοιπο 20% στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας και Κιλκίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AridaiaNews.gr, στο ΥΠΑΑΤ επεξεργάζονται πλέον τα επόμενα βήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας των δηλώσεων, εξετάζεται να δοθεί μια μικρή παράταση, ώστε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή όλων των ποικιλιών. Εν συνεχεία, αναμένεται να κατατεθεί αίτημα αναδιάρθρωσης προς την Ε.Ε. για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο θα εξετάσει τα συμπεράσματα της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, για να καταλήξει στο αίτιο τη συγκεκριμένης παραμόρφωσης των φρούτων.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: Ή θα υπάρξει αντιμετώπιση με τα κατάλληλα φάρμακα αν αυτό είναι δυνατό ή σε αντίθετη περίπτωση θα δοθεί οδηγία από το ΥπΑΑΤ για να ξηλωθούν με συγκεκριμένο ενδεδειγμένο τρόπο τα δέντρα που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο αναμένεται να καταθέσει αίτημα προς την Ε.Ε., ώστε να στηρίξει τους αγρότες που επλήγησαν και να αποζημιώσει την απώλεια της παραγωγής.

Εργάζεται για το ζήτημα ο Δ. Σταμενίτης

Κομβικός είναι ο ρόλος του ΥφΑΑΤ και Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει και έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών ώστε να μην απολέσουν οι παραγωγοί το εισόδημά τους.

Μάλιστα, ο κ. Σταμενίτης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό κ. Τσιάρα και το επόμενο διάστημα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News