Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ανοίγει η ομπρέλα της χαλαζικής προστασίας - Ποιες περιοχές θα καλύψει, μέσα η Πέλλα


Με την κλιματική κρίση να επικρέμαται πάνω από τη Μεσόγειο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν ολοένα και συχνότερα τη χώρα μας.

Οι ημέρες γίνονται πολύ πιο ζεστές, οι περίοδοι ανομβρίας διαρκούν περισσότερο, οι καταιγίδες -που πλέον σπανίζουν- χτυπούν αλύπητα, ενώ οι χαλαζοπτώσεις μπορούν να αφανίσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να ισοπεδώσουν τη γεωργική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.

Στη Ελλάδα, από το 1981 πιλοτικά και από το 1984 επιχειρησιακά, ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας σε δύο περιοχές, της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων.

Στη Μακεδονία αφορά σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτοντας έκταση 2.741.000 στρεμμάτων, και στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας, σε μια έκταση 2.456.000 στρεμμάτων.

Αεροσκάφη που απογειώνονται από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» βομβαρδίζουν και διαλύουν με ιωδιούχο άργυρο τα νέφη εξαλείφοντας ή περιορίζοντας τις πιθανότητες χαλαζόπτωσης, σώζοντας, κατά το δυνατόν, τις παραγωγές και τους κόπους των αγροτών τούς μήνες Μάρτιο με Σεπτέμβριο.  

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, δημιούργησε νέες συνθήκες και νέες ανάγκες, χτυπώντας συναγερμό στην κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Ήδη τις συνέπειές της τις βιώνουμε όλοι και περισσότερο από όλους οι Έλληνες παραγωγοί. Οι απότομες εναλλαγές των καιρικών φαινομένων, η αύξηση της συχνότητας αλλά και της έντασής τους μας οδηγούν σε μια διαφορετική προσέγγιση προστασίας των καλλιεργειών από αυτήν που είχαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, δεδομένης της αύξησης του φαινομένου της χαλαζόπτωσης και της πληθώρας των αιτημάτων από διάφορες περιοχές της χώρας για την κάλυψή τους, αποφασίστηκε να επεκταθεί για την περίοδο 2025-2028 και να δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας σε περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει ο υφυπουργός, οι απαραίτητες διαδικασίες της επέκτασης του προγράμματος βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, υπερδιπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των καλυπτόμενων καλλιεργητικών εκτάσεων.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα συμπληρώνεται από το υπομέτρο 5.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 για τα επίγεια μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας, τα γνωστά αντιχαλαζικά δίχτυα.

«Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σαφής: να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία αλλά και να αξιοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα ώστε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες της χώρας από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση», υπογραμμίζει ο κ. Σταμενίτης.

2 σχόλια:

  1. ΠΛΉΡΩΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΆΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 2023 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΕΣ ΟΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΘΕΛΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πειράξτε τον καιρό. Ακόμα δε βάλατε μυαλό. Στο τέλος ούτε βροχή ούτε χιόνια. Θα καούμε για νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News