Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Με... διαρχία και χωρίς εκλογές ο διάδοχος Τζιτζικώστα


Στην ενδιάμεση λύση της αναπληρώτρια περιφερειάρχη Αθηνάς (Νάνας) Αηδονά φαίνεται να προσανατολίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του aftodioikisi.gr, ο Α. Τζιτζικώστας μετά την αποχώρησή του για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ προς τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Αηδονά προκρίνεται ως μία μεταβατική λύση, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του περιφερειάρχη στο ποιος θα αναλάβει την δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μετά τον κ. Τζιτζικώστα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, η κ. Αηδονά ως αναπληρώτρια περιφερειάρχης, να παραμείνει έως το 2028, δηλαδή το τέλος της θητείας της παρούσας περιφερειακής Αρχής, χωρίς να γίνουν εκλογές ανάμεσα στους 40 συμβούλους της παράταξης “Απόστολος Τζιτζικώστας Αλληλεγγύη Δυναμώνουμε τη Μακεδονία”.

Φαίνεται, δε, ότι ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας στην κλειστή συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τους συμβούλους του περιέγραψε με έμμεσο τρόπο την συγκεκριμένη λύση, επιχειρώντας να βάλει προς το παρόν τέλος στη διαδοχολογία. Κι αυτό γιατί με την κ. Αηδονά στο τιμόνι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν ανοιχτοί οι δρόμοι για τη «μάχη» της διαδοχής ανάμεσα στον εκλεκτό του ίδιου του περιφερειάρχη, Κ. Γιουτίκα και τον Π. Μπίλλια, που προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο διάστημα μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου 2028.

Άλλωστε, ο ίδιος ο περιφερειάρχης που ζήτησε από τους περιφερειακούς του συμβούλους «να μην υπάρξουν διαρροές» από την συνάντηση της Παρασκευής, διέρρευσε ότι θα είναι παρών και από τις Βρυξέλλες στα τεκταινόμενα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ένα σχήμα εν δυνάμει διαρχίας με την αναπληρώτρια του Α. Αηδονά.

Ποιοι είναι οι δύο βασικοί διεκδικητές…

-    Ο ίδιος ο περιφερειάρχης που ελέγχει πλήρως τους τους 40 συμβούλους της παράταξης “Απόστολος Τζιτζικώστας Αλληλεγγύη Δυναμώνουμε τη Μακεδονία”, προκρίνει τον, προσωπικό φίλο του και έλκων την καταγωγή του από την περιοχή καταγωγής του κ. Τζιτζικώστα, τον παλιό Δήμο Αξιού, αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκα. Ο, 48χρονος αντιπεριφερειάρχης που εξελέγη δεύτερος με 23.398 σταυρούς στην ΠΕ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023, είναι γιος του Ν. Γιουτίκα, παλαιού δημάρχου Αξιού και μετέπειτα Δέλτα, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και ακολουθεί τον περιφερειάρχη από τα πρώτα του βήματα στην Αυτοδιοίκηση, καθώς ήταν υποψήφιος μαζί του από τις εκλογές του 2014, όταν είχε κατέβει ως «αντάρτης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ, τον αείμνηστο, Γ. Ιωαννίδη.
-    Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου πιέζουν τον. Α. Τζιτζικώστα, ώστε επόμενος περιφερειάρχης να εκλεγεί ο εκλεκτός τους αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, ο 57χρονος Π. Μπίλλιας, επίσης πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ, τμήμα  Κεντρικής Μακεδονίας από το 2014 έως το 2019, ο οποίος ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Α. Τζιτζικώστα τον Μάιο του 2019. Δηλαδή, λίγο πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός (Ιούλιος 2019) και όταν ο κ. Τζιτζικώστας ήταν, πλέον, ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπίλλιας , στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, εξελέγη 16ος στη σειρά περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, με 7.484 σταυρούς.

…και ποιος ο… τρίτος δρόμος

– Πρόκειται για την αναπληρώτρια περιφερειάρχη  Αθηνά (Νανά) Αηδονά, η οποία θα αντικαταστήσει τον κ. Τζιτζικώστα μετά την παραίτησή του και μέχρι την εκλογή νέου/ας περιφερειάρχη. Με την δικηγόρο κ. Αηδονά ο νυν περιφερειάρχης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, καθώς δεν είναι μόνο ότι την όρισε αναπληρώτριά του, αλλά ότι για να εκλεγεί στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, όπου με 5602 σταυρούς, είχε καταλάβει την 26η μη εκλόγιμη θέση, παραιτήθηκε από την δική του ο, παλιός παίκτης του Άρη Θεσσαλονίκης, Ντ. Κούης, ο οποίος στις εκλογές είχε καταλάβει την 19η θέση με 6539 σταυρούς, και στη συνέχεια εξελέγη Περιφερειακός Συμπαραστάτης στην Κεντρική Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι η Α. Αηδονά ήταν η πρώτη αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όταν το 2013 οδηγήθηκε σε παραίτηση ο Π. Ψωμιάδης και ανέλαβε ο Α. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News