Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κ. Ιγνατιάδου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024


Με σύνθημα και προμετωπίδα το «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» και κεντρικό θέμα «Ο Δημόσιος χώρος ανήκει σ΄όλους» ξεκίνησε η φετινή η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Ε.Ε.Κ.) 2024 – European Mobility Week (E.M.W.).

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε.Κ. είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός θεσμός που υλοποιείται από το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον συμμετέχουν σ΄αυτόν πόλεις και φορείς απ΄όλον τον πλανήτη. Αρχίζει κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου κι ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου. Εθνικός συντονιστής είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Αντικείμενο του θεσμού είναι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και γενικότερα η διαφύλαξη του περιβάλλοντος μέσω της βιώσιμης κινητικότητας, δηλ. της προώθησης και χρήσης οικολογικών τρόπων μετακινήσεων και μεταφορών στον αστικό και δομημένο ιστό κυρίως κι επίσης ο σεβασμός στην προστασία και στην κοινή χρήση του δημόσιου χώρου.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή « ένας τόπος, όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο, προσφέρει μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Για αυτόν το λόγο ο ισομοιρασμός του δημόσιου χώρου αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία».

Για την ανάδειξη και περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμού και των σκοπών της Ε.Ε.Κ., αλλά και γενικότερα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών απαιτούνται  ανάλογες κι αυξημένες χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση από ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους. Απαιτείται η άμεση απόδοση στην αυτοδιοίκηση όλων των δημοσίων εκτάσεων και κτηρίων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια κάθε Δήμου, ώστε με την αντίστοιχη ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία να μπορούν ν΄αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.

Ειδικότερα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο συχνότερα και κυρίως για να προστατευθούν οι ευάλωτοι οδικοί χρήστες (πεζοί, ποδηλάτες, ΑμεΑ, κ.ά.) θα πρέπει να τηρείται πιστά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, με αυξημένη προσοχή απ΄ όλους.  

Ο Δήμος Σκύδρας διεκδικεί, αναπτύσσει συνεργασίες, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις , ώστε να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων του με έργα πολιτικής προστασίας, με παιδικές χαρές, με προγράμματα εξοικονόμησης νερού κι ενέργειας, με αναπλάσεις και καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων, με δενδροφυτεύσεις, με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ, με δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης  κ.ά.

Η συμμετοχή μας στην E.E.K. μας δίνει την αφορμή να επιβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τη συμπεριφορά και τις δράσεις μας και κυρίως να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ώστε να ζούμε σε μια κοινωνία και σ΄ένα περιβάλλον με προηγμένες συνθήκες ποιότητας, ασφάλειας, αμοιβαιότητας και δικαιοσύνης.

Η Δήμαρχος Σκύδρας
Κατερίνα Ιγνατιάδου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News