«Κλειδώνουν» τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινώσει συνολικά 36 μέτρα από το βήμα του Βελίδειου Συνεδριακού κέντρου.
Με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου να βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρείται θέμα ωρών να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «πράσινο φως» για αύξηση των δαπανών του επομένου έτους κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα, αποφασίσθηκε σε αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο να δοθούν μικρά πράγματα αλλά σε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Η στήριξη του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό, με τους ιατρούς να αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο όφελος, καθώς θα αυξηθεί η αμοιβή για τις εφημερίες, αυξάνοντας το ετήσιο εισόδημά τους.
Παράλληλα, μία ξεχωριστή αύξηση εξετάζεται για τους ένστολους, ενώ, έχει προαναγγελθεί ότι θα μονιμοποιηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον εισόδημα στους αγρότες. Μένει να φανεί η μορφή της ενίσχυσης.
Παράλληλα, αναμένεται εξαγγελία για αύξηση κάποιων επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνου που από τα 70 ευρώ για κάθε παιδί θα φθάσει τα 110 ευρώ, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.
Το επίδομα στέγασης, επίσης, θα αυξηθεί για τις ευάλωτες οικογένειες που το λαμβάνουν, ενώ, αναμένεται αύξηση και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Παράλληλα, οι τρίτεκνοι θα εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους.
Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι της ΔΕΘ»
Θεωρείται δεδομένη η αναφορά του Πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και την χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5% – 3% στις αποδοχές τους, από την 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης.
Επιπλέον, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, που θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.
Αυτό που μένει, είναι να γνωστοποιηθούν τα ακριβή χαρακτηριστικά, που θα επιβεβαιώσουν πως οι νέοι άνεργοι θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
Από τη Θεσσαλονίκη θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «σήμα» και για μία περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών, τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την αγορά εργασίας αλλά και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ακόμη, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, όπου δεν είναι απίθανο να προαναγγελθούν μειώσεις, με εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, συζητείται η διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, όπως και η μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ορισμένες «προσαρμογές» όσον αφορά στο τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών.
Όσον αφορά τη στεγαστική κρίση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος για τη στέγη, προωθείται 2ος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», με διεύρυνση των ηλικιακών ορίων.
Παράλληλα, δρομολογείται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», αλλά και η Κοινωνική Αντιπαροχή, προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά ακόμα δεν είναι «έτοιμα».
Τέλος, με το νομοσχέδιο για το Δημόσιο να βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ο πρωθυπουργός ανακοινώσει και επίσημα την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν τους στόχους με μπόνους δύο μισθών.
Διπλή παρέμβαση για τα Airbnb
Διπλή παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στο Airbnb σε κορεσμένες γειτονιές της Αθήνας, λαμβάνοντας δύο μέτρα:
1) Την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις ή να τίθενται ημερολογιακοί περιορισμοί.
2) Παράλληλα θα δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά. Ειδικά για τα κλειστά διαμερίσματα προβλέπεται και αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».
Φυκια για μεταξωτες κορδελες!
ΑπάντησηΔιαγραφή