Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Αν είσαι 55 ετών και νεότερος τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζήσεις κάτι πρωτόγνωρο


Ο συναγερμός χτυπάει εδώ και μια 5ετία. Τώρα όμως ο συναγερμός δεν φτάνει και ηχούν καμπάνες παντού.

Τα περισσότερα (σχεδόν όλα) τα κράτη του δυτικού κόσμου βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη απειλή. Για πρώτη φορά πρόκειται να μειωθεί ο πληθυσμός εξαιτίας της πτώσης των γεννήσεων.

Οι 55 ετών και κάτω θα ζήσουν κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Γη.

Ο πληθυσμός θα μειώθει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό (εξαιρούνται οι χρονιές μεγάλων πολέμων και πανδημιών).

Και αν τα κράτη λένε πως δίνουν οικονομικά κίνητρα για να προχωρήσουν οι νέοι στη γέννηση παιδιών, οι νέοι υποστηρίζουν πως το κόστος ζωής δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.

Και αν το πλάνο των δύο ή περισσοτέρων παιδιών μοιάζει πλέον μακρινό όνειρο, ανησυχητικά σπάνιο πλησιάζει να γίνει και η γέννηση ενός παιδιού από ζευγάρια.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα αρκετά γρήγορα.

Το Our World in Data αναφέρει ότι ο παγκόσμιος ρυθμός γονιμότητας για το 2024 ανέρχεται σε 2,25.

Υπάρχουν χώρες που πραγματικά είναι στη κόψη του ξυραφιού, για παράδειγμα η Ιαπωνία.

Η μοναδική ήπειρος που ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των γεννήσεων είναι ακόμα σε ασφαλή επίπεδα, είναι η Αφρική.

«Μέχρι το 2050, πάνω από τα τρία τέταρτα (155 από τις 204) των χωρών δεν θα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού και, με την πάροδο του χρόνου- αυτό θα αυξηθεί στο 97% των χωρών (198 από τις 204) μέχρι το 2100», αναφέρεται στο The Lancet.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά εδώ και περίπου 60.000 χρόνια, οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News