Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Ξενοφών Κοντιάδης εξηγεί γιατί ο Κασσελάκης παραμένει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν προκύπτει έκπτωση από το καταστατικό»


Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει επί της ουσίας ο συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη, καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργία με μη θεσμική σοβαρότητα.

Ο κ. Κοντιάδης αναφέρει ότι σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να συνεπάγεται την έκπτωση του προέδρου.

Αναφέρεται, ακόμη, στο γεγονός της ψηφοφορίας κατά την οποία ορισμένα μέλη της Κ.Ε. ψήφισαν με μυστική ψηφοφορία και κάποια άλλα τηλεφωνικά, διερωτώμενος "Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποιες οι επιπτώσεις της ψηφοφορίας;".

"Βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με όρους θεσμικής σοβαρότητας αμφιβάλλω αν θα είχε ποτέ εκλεγεί πρόεδρος ο Κασσελάκης, αλλά αυτά τα έχω αναλύσει εκτενώς στο βιβλίο μου "Το φαινόμενο Κασσελάκη”", καταλήγει στην ανάρτησή του.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

"Ένα σύντομο θεσμικό σχόλιο για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, "σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.” (άρθ. 20 παρ. 4). Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.

Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην ΚΕ αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι "επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποιές οι επιπτώσεις της ψηφοφορίας;

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο περιθωριακό κόμμα, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Μετά διερωτώνται πολλοί γιατί τα πολιτικά κόμματα, ως αναγκαίος θεσμός για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών…

ΥΓ.: Βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με όρους θεσμικής σοβαρότητας αμφιβάλλω αν θα είχε ποτέ εκλεγεί πρόεδρος ο Κασσελάκης, αλλά αυτά τα έχω αναλύσει εκτενώς στο βιβλίο μου "Το φαινόμενο Κασελάκη” (εκδ. Καστανιώτη, 2023)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News