Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ο Νίκος Δένδιας έκαψε το σενάριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τα ονόματα που παίζουν


Μπορεί ο πρωθυπουργός, επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του, να έχει ξεκαθαρίσει ότι η ονοματολογία για την κυβερνητική πρόταση για τον / την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι πρόωρη, και ότι θα ανοίξει στις αρχές του 2025, όμως στη δημόσια συζήτηση κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες το όνομα του Νίκου Δένδια. Σενάριο που έσπευσε άμεσα να «κάψει» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Απέχω από αυτή τη συζήτηση η οποία εκτός όλων των άλλων είναι και άκαιρη. Η χώρα έχει Πρόεδρο, όπως έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου» δήλωσε ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη «Καθημερινή».

Και δίνοντας το δικό του στίγμα, όταν ρωτήθηκε αν ο νέος ή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο ή από αυτόν του κυβερνώντος κόμματος. εξέφρασε την άποψη θα «πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής».

Το σενάριο να προταθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα πυροδότησε το δείπνο που είχε με τον Πρωθυπουργό, στην κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη, με την ευκαιρία της επίσκεψης στα Χανιά αντιπροσωπείας γερουσιαστών από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που συμμετέχουν στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Το σενάριο για τον Κώστα Τασούλα


Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και όχι μόνο, η συζήτηση έχει ανοίξει διάπλατα.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο επίκεντρο, εκτός αυτού για τον Νίκο Δένδια, είναι τρία.

Δυνατά στις συζητήσεις ακούγεται το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος θεωρείται μία «ασφαλής επιλογή». Γέννημα – θρέμα της παράταξης, «Αβερωφικός» (υπήρξε ε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ), κατείχε υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις και του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά και εκτιμάται ότι δύσκολα η τυχόν υποψηφιότητα του δεν θα στηριζόταν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Στο τραπέζι και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα

Το τελευταίο διάστημα, σε τραπέζια συζητήσεων ακούγεται όλο και πιο συχνά και το όνομα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, το βιογραφικό του οποίου έχει και πολιτικό «χρώμα», καθώς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμένου.

Τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας τροφοδότησε πρόσφατη ομιλία του κ. Στουρνάρα σε παρουσίαση βιβλίου, κατά την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές συναινέσεις.

Η εκτίμηση στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» είναι ότι η πλευρά Σαμαρά θα στήριζε αυτή την πρόταση και ότι ο κ. Στουρνάρας θα τύγχανε στήριξης και από τα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από κύκλους κοντά στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ίδιος δεν βλέπει με θέρμη μία τέτοια προοπτική.

Σενάρια για πρόταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις έχει κυκλοφορήσει και ένα σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει δεχτεί εισηγήσεις υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θεωρούν πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, όμως στον αντίποδα εκτιμούν ότι δεν ήταν απίθανο, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι η επίσημη πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη και του Νίκου Ανδρουλάκη, του από χτες επανεκλεγέντα Προέδρου του κινήματος.

Θα πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία κίνηση που στόχο θα έχει να «στριμώξει» το Μέγαρο Μαξίμου και βεβαίως προαπαιτούμενο είναι να ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Ο «γρίφος» Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

«Η συζήτηση στις αρχές του 2025, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Άρα, θα γίνει στο τέλος της θητείας της κας Προέδρου» είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη, μέσω της εκπομπής Live News (Mega), ενώ σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου αν το πρόσωπο που θα προταθεί θα προέρχεται από τη δεξιά ή άλλη πτέρυγα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Αφού έχουμε πει ότι είμαστε πάνω από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τη θέση ότι «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News