Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Παραδοσιακές φακές σούπα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο φαγητό


Από τα πιο θρεπτικά, παραδοσιακά πιάτα. Και πολύ νόστιμο. Και ετοιμάζεται πιο γρήγορα από όλα τα όσπρια. Και όσο μεγαλώνουμε το εκτιμούμε όλο και περισσότερο.

Κάθε Τετάρτη στο μενού του παιδικού σταθμού που πήγαινε η κόρη μου, είχε φακές. Δεν ξέρω πώς τις μαγείρευαν οι άνθρωποι εκεί, αλλά μόνο στον παιδικό, τις έτρωγε, στο σπίτι ήταν «ίου»…

Θυμάμαι βέβαια και τα δικά μου «χαΐρια», όταν μαγείρευε η μαμά μου στο σπίτι φακές και όλοι γκρινιάζαμε, τρώγαμε με το ζόρι δυο κουταλιές και μετά κάναμε εκστρατεία στα ντουλάπια, για καμιά λιχουδιά, στη ζούλα.

Μεγαλώνοντας, τα διατροφικά μας γούστα, αλλάζουν. Τα φαγητά έχουν σχεδόν την ίδια γεύση με παλιά, αλλά εμείς τώρα, όντες ωριμότεροι, καταλαβαίνουμε, πλέον την αξία τους, και τη νοστιμιά τους.

Οι φακές είναι σίγουρα ένα από αυτά τα παρεξηγημένα πιάτα, που δεν έχουν ιδιαίτερη προετοιμασία, δεν θέλουν μούλιασμα, όπως τα υπόλοιπα όσπρια, (πλην των μαυρομάτικων) και είναι ιδανικό χειμωνιάτικο φαγητό για να μας ζεστάνει και να μας χορτάσει. Η φέτα, παραμένει, το κλασικό side dish, για τις φακές, ή τα παστά ψάρια, για τους μερακλήδες.

Υλικά:

  •     500 γρ. φακές (ψιλές ή χονδρές όποιες προτιμάτε)
  •     2 καρότα, ψιλοκομμένα
  •     1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •     2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •     1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  •     2 φύλλα δάφνης
  •     300 γρ. ντομάτα κονκασέ ή στον τρίφτη
  •     2 σκ. σκόρδο
  •     μια πρέζα κύμινο
  •     2 lt ζεστό νερό
  •     1 ζωμό ψυγείου μανιταριών ή λαχανικών
  •     Ξύδι και λίγο λεμόνι (βοηθάει και στην απορρόφηση του σιδήρου που έχουν οι φακές)
  •     Αλάτι
  •     Πιπέρι
  •     Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τις φακές σε σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε άφθονο κρύο νερό.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καρότο και το κρεμμύδι, για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε για ένα λεπτό στον πάτο της κατσαρόλας, να βγάλει τα αρώματά της η ντομάτα.
  • Ρίχνουμε τις φακές ακόμα 3 κουταλιές της σούπας, ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης, τη ντομάτα κονκασέ, το σκόρδο, το ζεστό νερό και το ζωμό σε μορφή τζελ.
  • Αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ξύδι και λίγο λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News