Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με χαμηλά λιπαρά


Η Σαρακοστή μάς δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακά γλυκά και να ξυπνήσουν γλυκές και… θρεπτικές αναμνήσεις με πολλά οφέλη για την υγεία μας!

Οι περισσότεροι είχαμε μία γιαγιά ή μία θεία που επέμενε να δοκιμάσουμε τον χαλβά της και ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε γιατί είχε δίκιο! Με βασικά υλικά το σιμιγδάλι, το μέλι, το λάδι και τον ξηρό καρπό, ναι μεν είναι ένα γλυκό με υψηλές θερμίδες, μιλάμε όμως για ποιοτικές και ισορροπημένες ως προς τη θρεπτικότητά τους θερμίδες. Με ισοβαρές φορτίο υδατάνθρακα-πρωτεΐνης αποτελεί ένα ιδανικό σνακ (για νηστεύοντες και μη) που θα σας γεμίσει ενέργεια για πολλές ώρες!

Υλικά (για 10-12 μερίδες)

  •     4 κούπες νερό
  •     2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
  •     1/2 κούπα λάδι καρύδας
  •     1 κούπα μέλι
  •     2/3 κούπας σταφίδες
  •     1/2 κούπα καβουρδισμενα αμύγδαλα
  •     φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  •     κανέλα (για τόπινγκ)

Εκτέλεση

  •     Βήμα 1: Ξεκινάμε με το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με το μέλι και τη φλούδα από το λεμόνι μέχρι να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  •     Βήμα 2: Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει χρώμα. Το χρώμα που θα πάρει το σιμιγδάλι σε αυτή τη φάση, θα είναι και το τελικό χρώμα του χαλβά, οπότε το θέλουμε σχετικά σκούρο (ούτε άσπρο ούτε καμένο). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
  •     Βήμα 3: Αργά και με προσοχή (για να μην κοχλάσει), ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι στον χαλβά μας, μέχρι να το βάλουμε όλο. Ανακατεύουμε μια φορά, βάζουμε μια πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι της.
  •     Βήμα 4: Κλείνουμε τελείως τη θερμοκρασία και αφήνουμε πάνω στο μάτι για 15’. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  •     Ενέργεια: 429 kcal
  •     Υδατάνθρακες: 63 γρ.
  •     Πρωτεΐνη: 7,8 γρ.
  •     Λιπαρά: 9,7 γρ.
  •     Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News